Επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο λιμάνι της Ραφήνας


Σήμερα 11  Ιουλίου 2022 και ώρα 10:30 π.μ. με μεγάλη χαρά και τιμή, η Διοίκηση και το προσωπικό της Ο.Λ.Ρ. Α.Ε, υποδέχτηκαν στο λιμάνι της Ραφήνας τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Τον Πρωθυπουργό συνόδευε πληθώρα Υπουργών και υψηλόβαθμων Κυβερνητικών Στελεχών. Παρευρέθησαν, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μαυρουδής Βορίδης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Γεώργιος Καραγιάννης, η Υφυπουργός Τουρισμού κ Σοφία Ζαχαράκη, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης, ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου κ. Ευάγγελος Μπουρνούς, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Γεώργιος Βλάχος και Βασίλης Οικονόμου, Πολιτευτές και πλήθος κόσμου. 


Έγινε καλωσόρισμα των Στελεχών του Υπουργείου Ναυτιλίας στα γραφεία του Οργανισμού όπου συζητήθηκαν τα ακόλουθα θέματα:


Ø  Παρουσίαση του Προγραμματικού Σχεδίου Λιμένα Ραφήνας, το οποίο αναμένεται σύντομα να αποτελέσει θέμα της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων - ΕΣΑΛ, αφού παράλληλα εγκριθεί από την ΔΙΠΑ-Δ/νση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του ΥΠΕΚΑ, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Λιμένα, λόγω της αλλαγής του σχετικού νομοθετικού πλαισίου. Περιλαμβάνει λιμενικά έργα απαραίτητα για την προστασία του λιμένα, επιπλέον 5 θέσεις ελλιμενισμού ταχύπλοων σκαφών, δημιουργία μαρίνας σκαφών αναψυχής δυναμικότητας 186 σκαφών (12μ.-120μ.) και χώρους στάθμευσης οχημάτων.


Ø  Ενημέρωση για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EALING στο οποίο συμμετέχει ο Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας, μαζί με 9 ευρωπαϊκές χώρες συνολικά και 22 partners, με αντικείμενο την σχεδίαση 4 θέσεων ηλεκτροδότησης πλοίων από τη στεριά, συνολικής ισχύος 4 MVA, μέσω του συστήματος λήψης ενέργειας από εγκαταστάσεις της ξηράς, του λεγόμενου Cold Ironing.


Ø  Παρουσίαση της Αρχιτεκτονικής μελέτης Ανάπλασης του παραλιακού μετώπου του Παλαιού Λιμένα, η οποία προτείνει την τυποποίηση των μορφολογικών στοιχείων των κατασκευών επί του πεζοδρομίου και την ενεργειακή αναβάθμιση και μετατροπή τους σε βιοκλιματικές, έργο το οποίο θα αλλάξει την εικόνα του λιμένα και θα προσδώσει προστιθέμενη αξία σε λιμάνι και πόλη. Σε εξέλιξη βρίσκονται όλες οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και η αναζήτηση χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου.


Ø  Επιθεώρηση των εν εξελίξει τεχνικών έργων, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής:


§  Νέο συγκρότημα Δημοσίων Τουαλετών WC στο λιμένα Ραφήνας,

§  Στατικές Ενισχύσεις κτιριακού συγκροτήματος πάρκου Άνω Καμάρες.


Ακολούθησε ξενάγηση στο Λιμάνι της Ραφήνας, παρουσία του Πρωθυπουργού, όπου παρουσιάστηκαν τα εν εξελίξει έργα της Ο.Λ.Ρ. Α.Ε και ο Στρατηγικός Σχεδιασμός  της Διοίκησης τόσο από την Διευθύνουσα Σύμβουλο κα Δέσποινα Γκικάκη, όσο και από τον Πρόεδρο του Οργανισμού κ. Σπυρίδωνα Χρυσοφώτη.     


Ο Πρωθυπουργός κάνοντας μία βόλτα στα μαγαζιά του λιμένα, συνομίλησε με τους παριστάμενους και αφουγκράστηκε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους.


Η ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του λιμένα ολοκληρώθηκε στις 11:00 πμ και ο Πρωθυπουργός μετέβη στο Ξενοδοχείο Αύρα, όπου πλήθος κόσμου τον υποδέχτηκε σε ένα ιδιαίτερα ενθουσιώδες κλίμα και συνομίλησε μαζί του. Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα που θα αλλάξουν την όψη του λιμένα και κατ’ επέκταση της πόλης της Ραφήνας.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά Έλληνας Πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο λιμάνι της Ραφήνας, επιδεικνύοντας το άμεσο και προσωπικό του ενδιαφέρον για την πορεία υλοποίησης των έργων. 


Η Διοίκηση της ΟΛΡ ΑΕ και οι εργαζόμενοι τον ευχαριστούμε προσωπικά.